VAHVAT HAMPAAT & KARIES

Oletko huolissasi karieksesta eli hampaiden reikiintymisestä?

Voit tehdä useita asioita hampaidesi vahvistamiseksi ja suuongelmien ehkäisemiseksi, jolloin vältät huonot uutiset hammaslääkärissä. Terveen suun ylläpitäminen ja karieksen ehkäisy on helpompaa, jos ymmärtää, mistä hampaiden reikiintyminen johtuu.

Reikä hampaassa tarkoittaa, että osa hampaasta on vaurioitunut. Se voi ilmetä eri tavoin riippuen siitä, kuinka vakava vaurio on ja missä suun osassa se sijaitsee. Yleensä oireita ei havaita ennen kuin reikä on kasvanut. Mutta jos ja kun oireita ilmenee, ne voidaan havaita useilla eri tavoilla. Saatat esimerkiksi kärsiä hampaiden vihlonnasta, hammassärkystä tai ruskeista/mustista värjäytymistä hampaissa. Karieksen tapauksessa on joskus jopa mahdollista nähdä reikä vaurioituneessa hampaassa. Usein karieksesta ei saa selkeitä varoitusmerkkejä, kuten kipua tai reikiä, ja silloin ongelma saatetaan havaita hammaslääkärissä röntgenkuvasta. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.

Reikiintymistä voi ehkäistä. Sylkemme kivennäisaineet, kuten kalsium ja fosfaatti, voivat yhdessä hammastahnojen ja suuvesien sisältämän fluorin kanssa auttaa vahvistamaan kiillettä suojaamaan hampaita eroosiolta. Fluori auttaa estämään karieksen pahenemista.

Pyri myös välttämään napostelua ja muita kiilteelle haitallisia tapoja. Muutamia esimerkkejä vahingollisista tavoista ovat, pakkausten avaaminen hampailla ja hampaiden narskuttelu tai yhteenpureminen (voimakas leukojen puristaminen yhteen). Myös tupakointi tekee hampaista herkempiä haitallisille bakteereille.

Listerine® tarjoaa suuvesiä, jotka auttavat suojaamaan kariekselta ja vahvistavat hampaita. Kaikki Suomessa myytävät Listerine®-suuvedet sisältävät fluoria.*

Jos tahdot fluorisuuveden, jossa on ylimääräistä fluoria, saatavilla on Listerine® Advanced Fluoride Milder Taste.

* pois lukien apteekeissa myytävä Listerine Professional Gum Therapy

Usein kysyttyjä kysymyksiä vahvoista hampaista ja karieksesta

QA Text: